Europese Avond Alicja Gescinska, filosofe

‘Europa’ is geen keuze. Europa is onze bestemming.

Zaterdag 16 oktober 19u30

Abdijkerk van Bellingen

Europa, dat is voor velen een complexe ver van mijn bed show, maar Europa is veel slachtvaardiger dan wat mensen vermoeden. Een Europa moet een beleid maken voor 500 miljoen Europeanen en dat beleid moet ook nog ruimte bieden aan de nationale belangen van alle lidstaten. Dat is niet eenvoudig en het vraagt tijd.

Je kunt veel kritiek hebben op de Europese Unie, maar het is van levensbelang dat ze overeind blijft om de Europese democratische waarden te versterken, de klimaatcrisis aan te kunnen en een humanitair en veilig migratiebeleid te voeren. 

In de lange traditie van de Pepingse Europese avonden wordt het in 2021 een boeiende “filosofisch avond” met Alicja Gescinska 

Meestal wordt ze omschreven als Pools-Belgische filosofe, schrijfster en televisiemaakster. 

Ze is geboren in Warschau tijdens een moeilijke periode voor Polen. Haar ouders beslisten om het land en al zijn problemen te verlaten toen ze zeven was. Ze verbleven enkele maanden in een asielcentrum in Brussel.  Het was een kort verblijf, maar de herinneringen eraan hebben zich diep en blijvend in haar geest genesteld. Daarna vestigden ze zich in het Oost-Vlaamse dorp Lede. Daar liep ze school en leerde ze Nederlands. Thuis bleven we thuis Pools praten. 

Al op jonge leeftijd moest zij een antwoord vinden op vragen over haar identiteit: “wie ben ik, wat doe ik hier, waar kom ik vandaan, waar wil ik heen?” 

Veel van die vragen galmen na in haar filosofisch werk.  Ze zijn het begin van de zoektocht geworden die haar op de wegen hebben gebracht die ze nu nog steeds bewandelt en waar ze soms nog op verdwaalt.

De vraag wie ze is, heeft ze op vele manieren beantwoord.

Iedereen is van harte welkom! Inschrijven kan via vrijetijd@pepingen.be of via info@kunstinpepingen.be of 02 396 28 17 (Luk Wets)

Inkom: vrije bijdrage. Een hapje en drankje is voorzien.

Deze avond is een initiatief van het gemeentebestuur van Pepingen, de cultuurdienst en de Bibliotheek Pepingen in samenwerking met Kunst in Pepingen.

Lees meer over Alicja Gescinska

Publicaties: 

In 2016 verscheen haar debuutroman “Een soort van liefde” en  maakte ze het televisieprogramma Wanderlust. In 2017 won ze “De Debuutprijs ”voor “Een soort van liefde” 

In 2018 verscheen: “Thuis in muziek”: een oefening in menselijkheid. Het is een filosofisch essay over de belangrijke rol die muziek kan spelen in onze morele en persoonlijke ontwikkeling. 

Ze verraste met haar kandidatuur als onafhankelijke op de Europese lijst van de Vlaamse liberalen. Op het internet volgde een stortvloed aan reacties, lovende maar de hemelsluizen van hatelijkheden en bagger op Twitter en Facebook stonden wagenwijd open. 

Wat is de plaats van een wetenschapper, schrijver in de samenleving? 

Niet enkel Gescinska’s keuze werd druk besproken, maar vooral wie aan politiek behoort te doen en wie aan de zijlijn moet blijven staan.

Politiek is meer dan wat politici doen. Alles en iedereen is deel van het politieke leven. In het leed van de wereld weerklinkt volgens Gescinska een moreel appel dat op ons allen wordt gedaan. Ze werd niet verkozen. 

In 2020 werd ze directeur van het MA en PhD Programme in Philosophy aan The University of Buckingham.