Onroerend Pepings erfgoed

Muzikale herfstwandeling

Orgelconcert

Sint-Amanduskerk Elingen

Zondag 24 oktober 2021 om 11u

Sarah Copriau – orgel

Leen Dubois – klarinet

De “Next Generation” van jong aanstormend muzikaal talent opent het concert. U hoort vijf bijzonder getalenteerde klarinetleerlingen. Sarah Copriau laat jullie in het stemmig kerkje van Elingen opnieuw het historisch “De Volderorgel” uit 1856 horen, dit jaar vergezeld van Leen Dubois op klarinet, een veelzijdig en expressief instrument met een verfijnde, heerlijke klank. We mogen een intense muzikale reis beleven van 200 jaar muziekgeschiedenis. Wij horen een subliem moment uit het sprankelende Klarinetconcerto van Mozart naast de “Spaanse dans’’ van Moszkowski, “Norwegische Melodie” van Edvard Grieg enz. We genieten van hedendaagse, vrolijke, luchtige klanken als van “Colors of the Wind’’ en “Chopin meets The Starlings” enz. De studenten muziekgeschiedenis van de muziekacademie Gooik geven een korte toelichting bij het repertoire.

Inkom: vrije bijdrage
Deelname: reserveren is verplicht, gelieve u vooraf via e-mail naar info@kunstinpepingen.be of een telefoontje aan te melden. Zo bent u zeker van een zitje. Het drankje zal er voor u klaarstaan.
Informatieinfo@kunstinpepingen.be of 02 396 28 17 (Luk Wets)

Wie eerst komt eerst maalt. Er is veel belangstelling voor dit concert.

Onze oprechte dank voor de goede zorg door de kerkfabriek van de Sint-Amanduskerk voor het historische De Volder-orgel.

foto 2

Lees meer over het orgelconcert en het beschermde De Volder orgel

Sarah Copriau, orgel

Sarah Copriau zette haar eerste muzikale stappen op zesjarige leeftijd aan het pianoklavier aan de gemeentelijke Muziekacademie in Herne. Tien jaar later volgde ze orgellessen in de Servaisacademie van Halle. Aan het Lemmensinstituut te Leuven studeerde Sarah orgel en behaalde er met grote onderscheiding het diploma van Master in Muziek (optie orgel) en het aggregaatsdiploma. In 2009 behaalde ze aan de Katholieke Universiteit van Leuven een bijkomend masterdiploma in Culturele Studies. Als organiste of pianiste verleent Sarah haar medewerking aan diverse concerten of optredens waar mensen eenzelfde passie voor muziek delen. Sinds 2015 is ze aangesteld als directeur van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Gooik, waar ze voorheen les gaf en een enthousiaste orgelklas oprichtte.

Leen Dubois, klarinet

Klarinettiste Leen Dubois vatte haar muzikale studies aan op achtjarige leeftijd aan de Muziekacademie voor Muziek, Woord en Dans te Gooik. Tien jaar later studeerde zij klarinet aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel met optie dirigeertechnieken en pedagogiek, waar zij in 2005 afstudeerde als ‘Meester in de Muziek’. Sinds 2005 is Leen zelf als leerkracht verbonden aan de Muziekacademie voor Muziek, Woord en Dans te Gooik. Ze neemt erde vakken muziekbeleving, klarinet en groepsmusiceren voor haar rekening. Naast het lesgeven is Leen nog actief als muzikant en dirigent. Het beschermde orgel van Elingen: 

Het beschermde orgel van Elingen

In 1856 bouwde Henricus De Volder uit Brussel een viervoetsorgel in de oude kerk van Elingen, die in 1875 werd uitgebreid, dubbel zo groot: de buitenmuren laten sporen van die uitbreiding zien, ook de oude vloer met gaaf bewaarde grafstenen verwijst duidelijk naar deze uitbreiding. Een nieuw orgel “gemaekt voor ons kerk van tien registers met de kas”: zo schreef anno 1856 de pastoor in het Liber Memorialis de aankoop van een orgel bij “De Volder”,orgelmaeker te Brussel. Het is een orgeltype dat zijn vader Pieter-Jan al in 1826 a.h.w. lanceerde in het Waalse Montrœul-sur-Haineen voor de hele loopbaan van zijn zoon Henricus als een voorbeeld had gesteld.

(Uit orgels in het Pajottenland –Vergeten meesterwerken –Ghislain Potvlieghe)