Europese avond

KURT VAN EEGHEM   

MET EEN LEZING OVER 

LITOUWEN 

 LAND, VOLK, CULTUUR. 

M.K. Čiurlionis, componist, kunstschilder 

 20 oktober 2023 om 19u30 

Abdijkerk van Bellingen 

 Vrije bijdrage  

Met meesterverteller Kurt Van Eeghem reizen we  naar de meest noordelijke baroksteden van Europa, maken we kennis met de rijke cultuur van dit edele volk, met hun complexe geschiedenis, met de pure schoonheid van de landschappen, met de Europese roeping van Litouwen.  

Litouwen was ooit het grootste land van Europa, van de Baltische zee tot aan de Krim. Litouwen werd pas in de veertiende eeuw gekerstend. Litouwen was het allereerste multiculturele land van Europa: heidenen, christenen, joden, protestanten en moslims woonden er samen.  

De Europese avond is een samenwerking van de cultuurdienst, de gemeentelijke bibliotheek, het gemeentebestuur en Kunst in Pepingen. 

Reserveren vooraf met code EU is noodzakelijk. Na de lezing van de Europese avond wordt u door het gemeentebestuur een hapje en een drankje aangeboden. 

Uw vrije bijdrage gaat op voorstel van mevrouw Rita Kazragiené, de ambassadrice van Litouwen in België en warm aanbevolen door Kurt Van Eeghem naar de M.K.Čiurlionis Hogeschool voor Muziek, Theater en Film in Vilnius. Deze kunstacademie steunt de Oekraïense studenten die niet in de mogelijkheid zijn om in hun thuisland verder aan hun opleiding te werken. Zij mogen gratis hun studies verder zetten aan dat vooraanstaande instituut. 

 

Informatie

www.kunstinpepingen.be 

@: info@kunstinpepingen.be 

Tel: 0485 023 167 Luk Wets 

Foto 2 (8)

Kurt Van Eeghem is een bekende Vlaamse televisie- en radiopresentator, allround performer, moderator en gespreksleider. Hij begon zijn televisiecarrière in 1980 en schitterde als presentator van de succesvolle quiz ‘Namen Noemen’ en later ‘De Drie Wijzen’. Hij is eveneens de auteur van de roman ‘Olaf Leeft’, ‘Kurtoisie’ (een boek over etiquette), Schone Kunsten’ en ‘Op reis naar het onbekende’ Litouwen, maar ook M.K. Čiurlionis.  Hij is docent esthetica en interviewtechnieken aan het Conservatorium in Antwerpen. 

 

Kunsthistorici  uit  de gehele wereld erkennen ondertussen het genie van M.K. Čiurlionis en noemen zijn naam met die van tijdgenoten als Van Gogh, Munch en Kandinsky. Čiurlionis bezit het uitzonderlijke van wat de allergrootsten kenmerkt, je herkent de stijl en de signatuur onmiddellijk.  Ook musicologen waarderen zijn werk en plaatsen het tussen dat van tijdgenoten als Skrjabin, Medtner en Janáček