Morena

Liederen, die gaan over vrouwen, tussen vreugde en pijn: huwbare dochters, moeders, echtgenotes, zussen, minnaressen… in slaapliedjes, aftelrijmpjes en zelfs keukenrecepten bezingen ze hun klagende weemoed of lichtvoetige verliefdheid. Een ontmoeting met de vrouw in de intimiteit van de huiselijke kring.

La Roza EnfloreseSinds 2000 vertolkt La Roza Enflorese het monodische (melodie met akkoordbegeleiding) Sefardische (afgeleid van het Hebreeuwse woord “Serafad” dat Spanje betekent) repertoire. Deze liederen komen voort uit de orale traditie en bieden tal van interpretatiemogelijkheden.
Het ensemble bestaat uit muzikanten met een uiteenlopende muzikale achtergrond (klassiek, jazz, pop, wereldmuziek…) en brengt deze liederen in het  kader van een ontmoeting tussen oude, traditionele en hedendaagse muziek. Daarbij wordt een beroep gedaan op zowel instrumentale technieken die gebaseerd zijn op de volksmuziek als op improvisatie.
In zijn streven naar het scheppen van een gevarieerd en contrastrijk klankuniversum combineert La Roza Enflorese instrumenten uit verschillende gebieden en tijdvakken (vedel, viola, luit, vihuela, blokfluit, kromhoorn, slagwerk uit het Nabije en MiddenOosten). Deze instrumentale rijkdom vormt weliswaar een contrast met de sefardische traditie, waar liederen werden gezongen door een vrouwenstem, hoogstens begeleid door een lijsttrommel, maar illustreert anderzijds wel de invloeden waardoor deze traditie vanaf 1492 in de diaspora werd verrijkt. Deze benadering blijkt ook zinvol in een tijd waarin culturele grenzen vervagen (of toch in de kunsten) en cultuur meer dan ooit synoniem is voor een ontmoeting met anderen.
Het ensemble concerteert regelmatig, zowel in België  als in het buitenland, Nederland, Luxemburg, Zwitserland, Slowakije, Peru, Marokko en Canada.

Praktisch: 
9 juni 2012 vanaf 20u
Kerk van Beert (kaartje)

 

Discografie:
Luz de Oro:  Joods-Spaanse gezangen uit  het oosten en het westen.
Sekretos de mi alma
La vida es un pasahe
Sefarad

Info, aanmeldingen:
Mia Van Eeckhoudt:
tel: 02/360 33 60
e-mail: mia.vaneeckhoudt@gmail.com

Jan Keijzer:
tel: 02/396.28.55
e-mail: janvanheikruis@skynet.be

Jan Liefooghe:
tel: 02/356.08.45 of 0475.906.400
e-mail: jlief@skynet.be
Toegangsprijs:  12 €
+65’ers en voorverkoop 10 €
Jongeren –12 gratis Koe-pongs welkom.
Napraten:
Bij een hapje en een drankje ten huize van Johan en Rita Dekegel.
Werkgroep Klassieke Concerten:
Tony Denayer, voorzitter, beschermcomité , Jan Keijzer, Mia Van Eeckhoudt, Jan Liefooghe.