Een cultuurhistorische uitstap, van de Romaanse kunst over de modernen, de Art Deco tot de kunstuitingen van vandaag.
LAM (Lille Métropole Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut.)
Het beeldenpark: Het ontdekken van de kunstwerken in dit groene openluchtmuseum van 2ha biedt de bezoeker tijdens het vrije wandelen een persoonlijke, reflecterende en verrassende ontmoeting met de kunst. Er zijn werken te bewonderen van o.m. Alexander Calder, Jacques Lipchitz, Pablo Picasso, Richard Deacon e.a.
Het museum: Vier jaar hebben ze verbouwd, getimmerd en gewerkt in Villeneuve d’Ascq, de groene long van Rijsel. Eind september 2010 opende het museum voor hedendaagse kunst van de metropool opnieuw de deuren. Groter en mooier. Georges Braque, Fernand Léger, Joan Miro en Amadeo Modigliani zouden tevreden zijn over hoe hun werk tot zijn recht komt in dit prachtige museum.
Het museum werd uitgebreid met een aanzienlijke collectie Art Brut. Deze stroming kan je omschrijven als naïeve schilderkunst: spontaniteit en emotie leiden tot ruwe, kinderlijk aandoende, maar eerlijke kunst.
De tijdelijke tentoonstelling: “Déplacer, déplier, decouvrir” Expérimentations Françaises—1960 –1999”.
Deze tentoonstelling is gewijd aan vier bijzondere figuren van de Franse schilderkunst – Simon Hantaï, Martin Barré, Marc Devade en Michel Parmentier – die niet meteen iets gemeenschappelijks hebben, maar die zich, elk op hun manier, hebben losgemaakt van de grote stromingen van de moderne of hedendaagse abstractie om hun eigen weg te banen. Van elk van hen wordt in een aparte zaal een bepaald moment van zijn parcours belicht, waarin alle verworvenheden bewust op de helling werden gezet om te proberen het schilderij te herdefiniëren, zonder echter de schilderkunst af te zweren.
Bezoek met Visio‐guide in het Nederlands. Arjan Sohier, kunsthistoricus en medewerker van Archeduc geeft de inleiding op de Art Brut.
Zie ook: www.musee‐lam.fr
LA PISCINE (Roubaix)
Het museum: Het zwembad dat bekend stond als het mooiste van Frankrijk is een uniek en uitzonderlijk museum geworden, dank zij de architect Jean‐Paul Philppon die o.m. meewerkte aan de verbouwingswerken van de Musée d’Orsay. De beeldengalerij staat naast het zwembad en de badhokjes zijn tentoonstellingsruimtes geworden.
De kunstcollectie omvat o.m. werken van Claudel, Fantin‐Latour, Ingres, Van Dongen e.a.
Het heeft een heel belangrijke textielverzameling, naast een keramiek‐ en modecollectie.
De tijdelijke tentoonstelling: “Picasso à l’oeuvre dans l’objectif de David Douglas Duncan”.
De tentoonstelling herdenkt twee uitzonderlijk creatieve genieën: Picasso en de grote Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan. Aan de hand van een selectie van foto’s gemaakt tussen 1956 en 1973, wordt Picasso getoond in de intimiteit van zijn kunstenaarsleven. De tentoonstelling is een belangrijke gebeurtenis, die universele meesterwerken van de moderne kunst laat zien. De plaats van de beeldhouwkunst is essentieel in deze dialoog tussen fotograaf en plastisch kunstenaar. Ze laat toe
buitengewone werken opnieuw te zien als: “la Tête du taureau”, “La femme aux clefs”, “Le Guenon et son Petit”, naast een rijke verzameling van plaatsnijwerken , portretten, keramiek, atelierzichten…
Een onuitgegeven meeslepende verkenning in het spoor van het onstilbare genie van de XXe eeuw.
Bezoek met lokale gidsen waarvan 1 gids Nederlandstalig
is. De begeleiders vertalen waar nodig.
Zie ook: www.roubaix‐lapiscine.com
DE KATHEDRAAL VAN DOORNIK
De kathedraal van Doornik is met haar vijf klokkentorens, Romaanse midden‐ en dwarsbeuk en gotisch koor een middeleeuws architecturaal juweeltje, een uitzonderlijk stukje erfgoed dat door de Unesco is geklasseerd. Het vormt een verbazingwekkend monument met een verbijsterende levensloop. Het is ook een kwetsbaar stuk erfgoed. De brede middenbeuk bestaat uit 4 horizontale delen en 9 rijen. De kolommen met allemaal verschillend versierde kapitelen vormen een geheel van enkele honderden unieke stukken.
Het meesterwerk is het Renaissance oksaal van Corneille de Vriendt in het midden van de
dwarsbeuk. In het zuidelijke deel van de dwarsbeuk ziet u een reeks uitzonderlijke glasramen. In het midden van het Gotische koor (58 m lang ‐ 36 m hoog) domineert het marmeren altaar dat afkomstig is uit de St‐Martinusabdij van Doornik.
Bezoek met Nederlandstalige lokale gidsen.
Zie ook: www.cathedraledetournai.be
Praktische gegevens:
Vertrek om 08.15u stipt aan het gemeentehuis in Pepingen.
Terug in Pepingen tegen 19.00u.
Deelnemersbijdrage: 35,— € bij min. 25 en max. 45 deelnemers.
Betaling: op Ibanrekening van Kunst in Pepingen: BE25 9795 3246 9882.
De inschrijving is pas definitief na betaling van de bijdrage en dit voor 30 maart 2012.
Check bij de organisatoren of op de website van Kunst in Pepingen of er nog vrije plaatsen zijn!
Inbegrepen: de verplaatsing per autocar, alle toegangen van genoemde musea, Nederlandstalige visio‐guides in het LAM, lokale gidsen in La Piscine, Nederlandstalige gidsen in de Kathedraal van Doornik.
De deskundige begeleiding door kunstenaars van Pep in Gen.
Niet inbegrepen: de lunch.
De vrije lunch kan genomen worden in het restaurant—tearoom ingericht in de voormalige bar van het zwembad. Het restaurant—tearoom wordt geëxploiteerd door de bekende Rijselse banketbakker Meert.
Organisatie en informatie:
Luk Wets – telefoon: 02.396.28.17 – lukwets@skynet.be
Jan Keijzer – telefoon : 02.396.28.55 – janvanheikruis@skynet.be
Financiële en inhoudelijke steun: Het gemeentebestuur van Pepingen, de cultuurraad, Kunst in Pepingen, Pep in Gen, Kunst in het Dorp, Klassieke concerten Pepingen.
Volgens goede traditie wordt er in Pepingen of in de onmiddellijke omgeving een vrije avondmaaltijd gepland met de deelnemers (geen verplichting!). Het menu en de prijs worden u tijdig medegedeeld.