Kunst in Pepingen en Weg van Klassiek
presenteren samen een hartverkwikkend en origineel concert
met Reinoud van Mechelen (tenor) en het ensemble “A Nocte Temporis”
Vrijdag 24 augustus 2018 om 20u in de Abdijkerk van Bellingen
Met werk van ►Marin Marais, ►Jean Philippe Rameau, ►Nicolas Racot de Granval en Laurent Gervais.
Toegangsprijs: € 18 (enkel voor het concert). Of € 16 als u betaalt voor 1 juni.
U kunt het verschuldigde bedrag overschrijven op rekening BE28 9730 5432 8320 met vermelding “concert 24/08/2018” + uw naam vóór 10/08/2018.
Stuur tevens een mail naar info@kunstinpepingen.be om uw betaling te bevestigen.
Wie eerst komt, eerst maalt!
Meer info bij Luk Wets: 02/396.28.17 of op www.kunstinpepingen.be
De verdere administratieve opvolging voor dit concert gebeurt door cc Westrand in Dilbeek.” Voor een vlotte afhandeling en het u tijdig toesturen van de tickets geven wij uw e-mailadres door aan de Westrand. Meer over het privacybeleid van Westrand leest u hier: PrivecyWest
Met de steun van:
De Vlaamse Gemeenschap, het gemeentebestuur van Pepingen, het gemeenschapscentrum van Pepingen, de cultuurdienst van de gemeente Pepingen, de adviesraad voor gemeentelijk cultuurbeleid, Bellingahaim vzw, de kerkraad van de abdijkerk, Weg van Klassiek, Kunst in Pepingen.
Tenor Reinoud Van Mechelen kreeg de “Klara voor Jonge belofte 2016” voor zijn internationale doorbraak, zijn nieuwe cd “Erbarme Dich” met eigen ensemble “A Nocte Temporis” en vooral voor zijn hoge, warme tenorstem. Hij geniet groot aanzien op de internationale scène van de klassieke muziek.
Als solist was hij al te beluisteren tijdens de Festivals van Aix-en-Provence en Edinburgh, in het Kasteel van Versailles, het Lincoln Center en de Brooklyn Academy of Music in New York, het Bolchoï theater te Moskou, de Royal Albert Hall en het Barbican Center in Londen, de Bozar in Brussel, het Théâtre du Capitole in Toulouse en de Philharmonie en de Opéra Comique in Parijs.
En nu dus in de abdijkerk van Bellingen!
Het wordt een programma waarin komedie en satire hoogtij vieren: met een held die beschimpt wordt of een componist die voor de gek wordt gehouden. Een schalks programma dat subtiel de draak steekt met de eeuwige verhalen over boze goden en verliefde helden.
Deze lichtere versie van de plechtige lyrische tragedie kende in de gehele 18de eeuw in Frankrijk een opmerkelijk succes. De componisten wedijverden in verbeeldingskracht om op de vaak ironische en satirische teksten een parodie te componeren, op de muziek van Jean-Baptiste Lully (Italiaans componist).
U hoort hier Reinoud Van Mechelen in: ♬ Ragotin ou la Sérénade Burlesque van Laurent Gervais.
“A Nocte Temporis”, wat in het Latijn zoveel betekent als “sinds mensenheugenis”, is bedoeld als een knipoog naar het verleden, naar wat verandert, maar vooral ook naar wat onveranderd is gebleven. Na heel wat jaren actief te zijn geweest als solist bij de allergrootste dirigenten richtte Reinoud Van Mechelen in 2016 zijn eigen ensemble op. Het is de bedoeling om historisch geïnformeerde muziek te brengen, maar ook om een zo groot mogelijk publiek emotioneel te raken. Reinoud Van Mechelen omringt zich hiervoor met musici die met hem deze passie delen en die samen de uitdaging willen aangaan.
Voor de twee cd’s die het ensemble tot nu toe uitbracht, ♬ “Erbarme dich” van J.S. Bach en ♬ “Cantates Françaises” van Clérembault, kreeg “A Nocte Temporis” van de gespecialiseerde Franse muziekpers een zeer hoge quotering.
Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lijken ook gewonnen voor hun muziek, met een enthousiast artikel in “Gramophone UK “en een mooie recensie op de Duitse Radio WDR als resultaat.
Dit concert maakt deel uit van het festival ► “Weg van Klassiek”.
Op 24, 25 en 26 augustus brengt het festival 2018 klassieke muziek in de abdijkerk van Bellingen, het kasteel van Gaasbeek en de Sint-Pieterskerk in Sint-Pieters-Leeuw. De bedoeling van “Weg van Klassiek” is om mensen te laten genieten van een concert maar tegelijk ook van de prachtige natuur tijdens een wandeling vooraf en van een originele Pajottenlandse maaltijd. Centrale gast tijdens deze drie concertdagen is tenor Reinoud van Mechelen en zijn ensemble “A Nocte Temporis”.
Het programma van 24 augustus van “Weg van Klassiek” in Pepingen:
► Vlinderwerkgroep Thecla van Natuurpunt neemt u mee op een “ommegang” door het landschap. Nadien kan u genieten van een avondmaal tussen de zwaluwen van abdijhoeve Cantimpré. Deelnemers aan de wandeling ontvangen de nieuwe kaart van Wandelnetwerk Pajottenland.
15.00: Vlinderwandeling (ca. 5 km) in Bellingen
18.00: maaltijd in abdijhoeve Cantimpré
20.00: concert “La Sérénade burlesque” in de abdijkerk van Bellingen
Inlichtingen en inschrijven voor het volledige programma of voor een dagprogramma kan enkel via “Weg van Klassiek”, info@wegvanklassiek.be of www.wegvanklassiek.be
De prachtig gerestaureerde abdijkerk op de unieke site van Cantimpré in Bellingen, gelegen in een nog voor Vlaanderen uitzonderlijk landschap is hiervoor een droomlocatie. Het is een historisch gebouw met een uitstekende akoestiek, dat een perfect podium is voor klassieke muziek.
Op de unieke Cantimpré-site met de eeuwenoude Cantimpréhoeve, de abdijkerk en het weidse landschap, stond destijds een prestigieuze abdij bewoond door monniken van de Augustijnerorde van Sint-Viktor van Parijs.
Te Cantimpré bij Kamerijk (Cambrai), werd rond het jaar 1180 een abdij van de orde van de H. Augustinus gesticht en toegewijd aan O-L.-Vrouw. Toen de Fransen in 1580 de abdij van Kamerijk afbrandden, besloot de toenmalige abt met de kloosterlingen de verwoeste gebouwen te verlaten en naar Bellingen te verhuizen. Vanaf dat ogenblik werd de priorij van Bellingen een abdij.
De gotische kerk van Bellingen dateert van 1623. Ze is recent volledig en prachtig gerestaureerd. Dit is een eminente gelegenheid om een stuk belangrijk muzikaal erfgoed te laten horen.
http://www.kerkeninvlaanderen.be/pages/kerk_01420.htm
”Kunst in Pepingen” geeft aan de gerestaureerde abdijkerk, naast de eredienst, een nieuwe en kunstzinnige dynamiek. We willen jonge muzikanten de gelegenheid bieden zich aan de buitenwereld te tonen en podiumervaring op te doen. We vinden het belangrijk dat jonge mensen de kans krijgen nieuwe visies op klassieke muziek te ontwikkelen en nieuwe stijl-opvattingen uit te proberen.
Dit is fascinerend en boeiend!