Klassieke Concerten Pepingen Bellingahaim vzw

LENTECONCERT


Jong aanstormend muzikaal talent

Goran Krivokapić

klassieke gitaar

zaterdag 24 maart 2018 om 19:30
 abdijkerk van Bellingen.

Johan Sebastian Bach
Heitor Villa-Lobos
Marco Pereira
Mauro Giuliani

Toegang: 15€,  voorverkoop: 12€  ( ook voor 65 + en leden van vzw Bellingahaim), 18 jaar gratis,  koepongs welkom. U kunt 12 € overschrijven op de rekening BE 28 9730 5432 8320 met vermelding concert 24/03/2018 + uw naam voor 23/03/2018. Stuur tevens een mail naar info@kunstinpepingen.be om uw betaling te bevestigen.
Na het concert bent u uitgenodigd op een gezellige babbel met een hapje en een drankje  in ’t Kelderke van kasteel-klooster oc Ter Loo,  Kareelstraat 21, 1674 Bellingen.
Inlichtingen: Luk Wets (02 396 28 17)

Sponsor: Pajottenlander – Kerkstraat 14 – 1670 PEPINGEN

Met de steun van:
De Vlaamse Gemeenschap, Het gemeentebestuur van Pepingen, Het gemeenschapscentrum van Pepingen, De cultuurdienst van de gemeente Pepingen, De adviesraad voor gemeentelijk cultuurbeleid,  Bellingahaim vzw

Kunst in Pepingen is een artistiek samenwerkingsinitiatief  van 3 Pepingse kunstverenigingen: Pep-In-Gen, Kunst in het Dorp en Klassieke Concerten Pepingen.

Lees meer over het concert en het programma

Goran Krivokapić

Goran Krivokapić is een van de jonge toonaangevende gitaristen op de nieuwe internationale gitarenscène. De reden hiervoor is niet enkel zijn technische virtuositeit, die vernieuwing in de wereld van de gitaar brengt maar ook zijn individuele, kenmerkende interpretatiebenadering van het oude en nieuwe repertoire.

Hij is in 1979 geboren. Hij begon op 8 jaar zijn muzikale opleiding in de muziekschool van Herceg Novi in Montenegro , volgde verder een opleiding aan de faculteit muziek in Belgrado. Hij vervolmaakte zich aan de “Hochschule für Musik” in Keulen. Hij behaalde zijn master of Arts aan het conservatorium van Maastricht.

Hij won zijn eerste internationaal concours op de leeftijd van 14 jaar en voegde er vervolgens nog achttien aan toe, waaronder de twee meest prestigieuze gitaarwedstrijden van Montreal en Viña del Mar in Chili. Hij verkreeg tweemaal de Gouden Gitaar Prijs op de “International Guitar Convention” in Alessandria, Italië. Sindsdien treedt hij zowat overal ter wereld op van Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika tot Rusland. Hij was te horen in prestigieuze muziektempels als het concertgebouw Amsterdam, de Tsjaikovski Hall in Moskou, het Lubkowitz Paleis in Wenen en het Auditorio Conde Duque in Madrid.

En nu in de abdijkerk van Bellingen!

Goran Krivokapić gaf masterclasses, lezingen over Johann Sebastian Bach en workshops aan diverse universiteiten van de USA , Europa, Japan tot in Rusland. Met de wereldvermaarde pianist Lars Vogt werkte hij actief samen in het project “Rapsody in School” om klassieke muziek in de klaslokalen te brengen.

Hij is vooral bezig met de ontwikkeling van nieuw werk voor de klassieke gitaar, hoofdzakelijk via het maken van transcripties van barok en klassieke werken. Hij werkt samen met hedendaagse componisten zoals Hendrik Hofmeyr, die in 1997 de Koningin Elisabeth won met “Raptus voor viool en orkest”. Hofmeyr componeerde voor Goran een aantal solonummers.

U hoort Goran Krivokapić:

♬: Romance Anónimo

♬: Rossiniana N°5 Op. 123

Heitor Villa-Lobos

Heitor Villa-Lobos (Rio de Janeiro, 5 maart 1887 — 17 november 1959) was en Braziliaans componist en cellist. Hij schreef vele werken voor orkest, ensemble en solo-instrumenten. Typisch voor zijn werk is het gebruik van Braziliaanse volksmuziek, maar er zijn ook stijlelementen in terug te vinden uit het impressionisme, expressionisme, barok en classicisme. Villa-Lobos is de bekendste Zuid-Amerikaanse componist.

Zijn muziek voor kinderkoor was enorm van bezetting, en is hij nog steeds populair bij de jonge generatie.

Behalve voor kinderkoor schreef Villa-Lobos voor een veelheid van bezettingen. Missen en pianoconcerten verschenen van zijn hand, en hij heeft zelfs filmmuziek geschreven. Maar wellicht is hij nog het beroemdst geworden met zijn muziek voor gitaar(-solo), onder meer gepropageerd door de Britse klassieke gitarist Julian Bream en de Australische John Williams.

♬: Masterpieces

Marco Pereira

Marco Pereira (1950) werd geboren in Sao Paulo en kreeg klassieke gitaarlessen bij de Uruguayaanse meester Isaias Sávio en muziektheorielessen aan het Conservatorium voor muziek en drama van São Paulo. Hij woonde vijf jaar in Parijs en behaalde een master in klassieke gitaar aan de Université Musicale Internationale in Parijs en een master in de musicologie aan de Universiteit van Parijs-Sorbonne met een proefschrift over Heitor Villa-Lobos en zijn gitaarwerk. In Parijs werd hij sterk beïnvloed door jazz en Latijns- Amerikaanse muziek die zijn compositorische werk kenmerkt.

Bij zijn terugkeer naar Brazilië vestigde Marco zich in Brasilia. Op vraag van de universiteit van Brasilia stichtte hij er de leergangen klassieke gitaar en functionele harmonie.

♬:Marco Pereira – My funny Valentine (solo guitar)

Mauro Giuliani

Mauro Giuseppe Sergio Pantaleo Giuliani (27 juli 1781 – 8 mei 1829) was een Italiaanse  gitarist, cellist, zanger en componist. Hij was de toonaangevende gitaarvirtuoos in het begin van de 19de eeuw.

Guiliani’s expressievermogen en toontaal bij het bespelen van gitaar waren verbazingwekkend. Een tijdsgenoot zei over hem:” Hij vocaliseert zijn adagio’s tot een sublieme hoogte, die als men hem nooit horen spelen heeft, het voor onmogelijk acht. Hij liet zijn instrument zingen.

♬:La Guitaromanie

Johan Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1685 – Leipzig, 28 juli 1750) was een Duitse componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat ze ook trachtten te evenaren.

♬: Siciliano (BWV 1001)

 

Lees meer over de abdijkerk van Bellingen :

De prachtig gerestaureerde abdijkerk op de unieke site van Cantimpré in Bellingen, gelegen in een nog voor Vlaanderen uitzonderlijk landschap is hiervoor een droomlocatie. Het is een historisch gebouw met een uitstekende akoestiek, dat een perfect podium is voor klassieke muziek.

Op de unieke Cantimpré-site met de eeuwenoude Cantimpréhoeve, de abdijkerk en het weidse landschap, stond destijds een prestigieuze abdij bewoond door monniken van de Augustijnerorde van Sint-Viktor van Parijs.

Te Cantimpré bij Kamerijk (Cambrai), werd rond het jaar 1180 een abdij van de orde van de H. Augustinus gesticht en toegewijd aan O-L.-Vrouw. Toen de Fransen in 1580 de abdij van Kamerijk afbrandden, besloot de toenmalige abt met de kloosterlingen de verwoeste gebouwen te verlaten en naar Bellingen te verhuizen. Vanaf dat ogenblik werd de priorij van Bellingen een abdij.

De gotische kerk van Bellingen dateert van 1623. Ze is recent volledig en prachtig gerestaureerd. Dit is een eminente gelegenheid om een stuk belangrijk muzikaal erfgoed te laten horen.

http://www.kerkeninvlaanderen.be/pages/kerk_01420.htm

”Kunst in Pepingen” geeft aan de gerestaureerde abdijkerk, naast de eredienst, een nieuwe en kunstzinnige dynamiek. We willen jonge muzikanten de gelegenheid bieden zich aan de buitenwereld te tonen en podiumervaring op te doen. We vinden het belangrijk dat jonge mensen de kans krijgen nieuwe visies op klassieke muziek te ontwikkelen en nieuwe stijl-opvattingen uit te proberen.

Dit is fascinerend en boeiend!