Jong aanstormend muzikaal talent
Álvaro Quintero Guzmán (cello solo) &
Vincent Tohier (piano)
Programma:
Prelude van de suite No. 3 in C groot voor cello Johann Sebastian Bach (1685 -1750)
Elegie voor cello en piano, opus 24 Gabriel Fauré (1845-1924)
La Romanesca Adrien François Servais (1807-1866)
Cello Concerto nr. 2 in Re Groot, Allegro Moderato Joseph Haydn (1732-1809)
Cello concerto in la klein Opus 129 – Nicht zu schnell Robert Schumann (1810- 1856)
In de abdijkerk van Bellingen
Zaterdag 23 april 2016
20.00 uur
Toegang : 12 € / 10 € (65 + en leden Bellingahaim) / gratis (-18 jaar en studenten conservatoria en muziekscholen)
Deuren: vanaf 19:30
Duur: 1u15′
Betalen met Koe-Pongs is mogelijk
Reservatie : info@kunstinpepingen.be
Inlichtingen : + 32 475.906.400 of 02.356.08.45
Dit concert wordt georganiseerd door Klassieke Concerten Pepingen in samenwerking met de vzw Bellingahaim en de vzw Servais (Halle). Na het concert bent u uitgenodigd op een gezellige babbel met een hapje en een drankje in ’t kelderke van kasteel-klooster oc Ter Loo
Lees meer over het concert en het programma
De abdijkerk van Bellingen: Een prachtig gerestaureerde abdijkerk op de unieke site van Cantimpré in Bellingen, gelegen in een nog voor Vlaanderen uitzonderlijk landschap. Een historisch gebouw met een uitstekende akoestiek, dat een perfect podium is voor klassieke muziek. ”Kunst in Pepingen” zou aan de gerestaureerde abdijkerk, naast de eredienst, een nieuwe en kunstzinnige dynamiek willen geven. We willen jonge muzikanten de gelegenheid bieden zich aan de buitenwereld te tonen en podiumervaring op te doen. We vinden het belangrijk dat jonge mensen de kans krijgen nieuwe visies op klassieke muziek te ontwikkelen en nieuwe stijl-opvattingen uit te proberen. Dit is fascinerend en boeiend!
Prelude uit een van de cellosuites Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach componeerde deze mijlpaal in de celloliteratuur heel waarschijnlijk als Kapellmeister van Anhalt- Köthen bij vorst Leopold. Daar had hij de ideale kans om instrumentale muziek te schrijven. Het is trouwens ook de periode waarin hij andere grootse werken schreef als de Brandenburgse concerten en Das wohltemperierte Klavier.
Elegie voor cello en piano, opus 24 Ontstaan uit een ontroerende en nobele treurzang gecomponeerd door Fauré ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Napoleons overlijden.
La Romanesca Hallenaar Adrien François Servais wordt beschouwd als een van de grootste cellisten van zijn tijd. Als cellovirtuoos leverde hij een omvangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de cellotechniek: hij breidde de technische mogelijkheden uit en speelde steeds met steunpin, wat al vlug navolging kreeg. (naar Peter François)
Cello Concerto nr. 2 in Re Groot, allegro moderato Joseph Haydn Dit beroemde celloconcerto gaat bijzonder ver in het gebruik van alle technische mogelijkheden en speciale effecten van het instrument. Het is een van Haydns meest melodische werken met een veelheid van zangerige thema’s.
Cello concerto in la klein, opus 129 Robert Schumann “Het is een van de mooiste werken waar men alleen maar van kan dromen , sublieme muziek van het begin tot het einde”, aldus de legendarische cellist Pablo Casals.
Álvaro Quintero Guzmán (°1991)
Werd geboren in Ibagué in Colombië. Vanaf zijn tien jaar studeerde hij aan het Conservatorium van Tolima bij de cellist Aníbal Espinosa, een instituut dat algemeen onderwijs en muziekonderwijs combineert, een zeldzaamheid in Colombië. Op veertienjarige leeftijd behaalde hij de eerste prijs van het nationale concours “Lunes de los jovenes interpretes”, gevolgd door een concerttournee. Nadat hij zijn studies aan het Conservatorium van Tolima beëindigd had vertrok Álvaro naar Venezuela, waar hij studeerde binnen het kader van de vermaarde organisatie “El Sistema”, die jonge musici steunt en opleidt, met veel nadruk op het musiceren in groep binnen de verschillende symfonische orkesten van het Nationale Systeem van kinder- en jeugdorkesten. Orkesten die voortdurend op wereldtournee zijn en onder leiding van de vermaarde dirigent Gustavo Dudamel ook regelmatig uitgenodigd worden in België.
Parallel met zijn vorming binnen “EL Sistema” volgde Álvaro Quintero Guzmán een individuele opleiding voor cello aan het Mozarteum Instituut in Caracas bij de cellist Germán Marcano, een instelling die hem ook beurzen verleende om deel te nemen aan muziekstages zoals het Festival Domaine Forget in Canada en het Internationale Festival Eduardo Fabini in Uruguay.
Momenteel volgt Álvaro Quintero Guzmán zijn masteropleiding aan het Franstalige Conservatoire Royal de Bruxelles, onder leiding van Didier Poskin. Hij volgde privélessen bij Walter Grimmer en Vladimir Perlin en kamermuzieklessen bij Guy Danel.
Vincent Tohier (°1991)
Werd geboren in Frankrijk en begon piano te studeren toen hij zeven jaar oud was. Al zeer jong legde hij zich toe op improvisatie en maakte zijn eerste opnames op veertienjarige leeftijd. Vincent Tohier studeerde aan het Conservatoire National de Région de Caen. Nadat hij zijn studies daar beëindigd had kwam hij naar Brussel studeren, waar hij sinds 2013 zijn masteropleiding volgt aan het Conservatoire Royal de Bruxelles in de klas van Dominique Cornil. Vincent Tohier volgde masterclasses bij Jacques Rouvier, Frédéric Aguessy, Olivier Peyrebrune, Alexandre Léger, Serguei Milstein en Romano Pallotini. Behalve volbloed pianist maakt Vincent Tohier ook eigen composities en pianoreducties van orkestrale muziek.
Dit concert heeft de steun van de Servais society (Halle) en de medewerking van de vzw Bellingahaim
Na het concert treffen we de muzikanten bij een gezellige babbel met een hapje en een drankje in ’t kelderke van kasteel-klooster oc Ter Loo.
Onze sponsors:
Taffijn Piano’s : Hoevestraat 37/b 1755 GOOIK
Pajottenlander – Kerkstraat 14 – 1670 PEPINGEN
Met de steun van:
De provincie Vlaams-Brabant
Het gemeentebestuur van Pepingen
Het gemeenschapscentrum van Pepingen
De cultuurdienst van de gemeente Pepingen
De adviesraad voor gemeentelijk cultuurbeleid.
lees meer over de voormalige abdijkerk van Bellingen
Op de unieke Cantimpré-site met de eeuwenoude Cantimpréhoeve, de abdijkerk en het weidse landschap, stond destijds een prestigieuze abdij bewoond door monniken van de Augustijnerorde van Sint-Viktor van Parijs.
Te Cantimpré bij Kamerijk (Cambrai), werd rond het jaar 1180 een abdij van de orde van de H. Augustinus gesticht en toegewijd aan O-L.-Vrouw. Toen de Fransen in 1580 de abdij van Kamerijk afbrandden, besloot de toenmalige abt met de kloosterlingen de verwoeste gebouwen te verlaten en naar Bellingen te verhuizen. Vanaf dat ogenblik werd de priorij van Bellingen een abdij.
De gotische kerk van Bellingen dateert van 1623. Ze is recent volledig en prachtig gerestaureerd. Dit is een eminente gelegenheid om een stuk belangrijk muzikaal erfgoed te laten horen.