Cursus: Een ontmoeting met Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Muzikaal genie: organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent.

15,22,29 november 2018 van 19.30u tot 22u

Kasteel-Klooster Ter Loo – Kareelstraat 21 1674 Bellingen

 

Drie onwaarschijnlijk boeiende avonden met de geniale Johann Sebastian Bach vol prachtige melodieën met stuwende ritmes, ontroerend mooi en onweerstaanbaar meeslepend gebracht door meesterverteller:

Luc Ooghe, musicoloog, master Vlaamse doedelzak/barokmusette, organist-titularis aan de dekenale St.- Bartholomeuskerk in Geraardsbergen en Bach-enthousiast.

Bijdrage: 45€

Inlichtingen en inschrijven:
Kunst in  Pepingen:  info@kunstinpepingen.be

Luk Wets: 02/396.28. 17
U kunt de bijdrage overschrijven op  rekening BE 28 9730 5432 8320 met vermelding  Bachcursus.
Wie eerst komt eerst maalt!
Stuur tevens een mail naar 
info@kunstinpepingen.be om uw betaling te bevestigen.

De Mattheuspassie, de Goldbergvariaties, De Brandenburgse concerten, de cantates,

het Weihnachtsoratorium, toccata’s en fuga’s.

Johann Sebastian Bach schreef een monumentaal oeuvre bij elkaar. Buxtehude, Lully, Schütz en Vivaldi beïnvloedden zijn compositiestijl, maar Bach bereikte muzikaal een absoluut hoogtepunt. De meest uiteenlopende emoties drukte hij uit in technisch verfijnde composities. Zijn werk was vernieuwend, intrigerend, maar vooral hemels mooi.

Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit, waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat ze ook trachtten te evenaren.

 

Klassieke muziek: iets voor opa’s en oma’s?

Elitair, intellectueel en een beetje stoffig!

Vergis je niet: klassieke muziek is van grote invloed op de muziek van nu. Vraag een metal-gitarist door wie hij zich laat inspireren en het antwoord luidt regelmatig: klassieke muziek en dan vooral: Johann Sebastian Bach.

Bach was niet vies van een toefje bombast op zijn tijd en dat spreekt met name metal-muzikanten wel aan.

James Hetfield van Metallica, Saul Hudson van Slash zijn echte Bach-fan-boys.

De muzikale nalatenschap van de klassieke Duitse meester is eveneens te horen in tal van popsongs: zo speelde Procol Harum op hun  Whiter Shade of Pale leentjebuur bij Bach’s

 “Air On A G String’ en gebruikte Paul Mcartney bij The Beatles in “Blackbird” de melodielijn van ‘Bourrée in E Mineur’ van Bach. Klassiek en pop omarmen elkaar af en toe innig.