MUSICA GLORIA

Verbluffende barok

De schijnwerpers op een nieuwe generatie twintigers

Jong aanstormend muzikaal talent

Nele Vertommen (barokhobo & blokfluit),  Elise Dupont (barokviool),  Lena Rademann (barokaltviool & barokviool), Evan Buttar (barokcello), Beniamino Paganini (traverso & klavecimbel)

zaterdag 14 mei 2022 om 19u30

Abdijkerk van Bellingen

Programma:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Georg Philipp Telemann (1681-1767)

Johann Melchior Molter (1696 -1765)

Johann Joachim Quantz (1697-1773)

Johann Gottlieb Janitsch (1708-1762)

Antonio Vivaldi (1678-1741)

De toegang voor het concert bedraagt 18 € per persoon (*) en is gratis voor -18-jarigen. Gemeentelijke Koepongs zijn welkom. Er is geen kassa meer aan de ingang van de abdijkerk. Reserveren is verplicht voor iedereen. Deelnemen kan door het bedrag over te schijven op rekening BE 28 9730 5432 8320 van Kunst in Pepingen met vermelding van de naam van het ensemble. Stuur ook een mail naar info@kunstinpepingen.be om uw betaling en deelname te bevestigen.

Na het concert bieden wij u een drankje aan in ’t Kelderke van kasteel-klooster Ter Loo, Kareelstraat 21 te 1674 Bellingen.

We houden ons strikt aan de coronaregelgeving. Bij verplichte annulering wordt u het concert terugbetaald. Meer informatie over de concerten ontvangt u via de nieuwsbrieven van Kunst in Pepingen en leest u op www.kunstinpepingen.be of 02 396 28 17 (Luk Wets)

(*) U kunt deelnemen aan onze concerten in 2022 met een betalende inkom aan een verminderd tarief. U kunt voor 3 concerten kiezen dan betaalt u 48 €.  Geef per e-mail door voor welke 3 concerten u kiest. Als u voor 2 concerten kiest, betaalt u 34 €. Geef per e-mail door voor welke 2 concerten u kiest.

Musica Gloria begon in 2006 als een enthousiaste groep kinderen en jongeren en groeide sindsdien uit tot een ware belofte op de Belgische oude muziekscene. Het ensemble timmerde al die tijd stevig aan de weg, van fringeconcerten tijdens het MA Festival en Festival Oude Muziek Utrechttot, recenter, concerten in Amuzen Bozar, en een reeks opvallende opnames voor cd en YouTube.

Beniamino Paganini is een gepassioneerde traversospeler, klavecinist, ensemble leider en muziekleerkracht. Door de Belgische Muziekpers werd hij uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar 2020en Klara selecteerde hem in 2021 als één van de Twintigers. Hij ontving zijn masterdiploma’s voor Traverso (2016), Klavecimbel (2017), Maestro al Cembalo (2019) en bachelordiploma Musicologie (2018), allen met grote onderscheiding. Beniamino is oprichter en, samen met Nele Vertommen, artistieke leider van Musica Gloria, waarmee ze concerteren voor organisaties als Klara, AMUZ, Bozar, Musica Antica en Concertgebouw Brugge. Verder werkt hij samen met vele andere ensembles zoals Il Gardellino, Scherzi Musicali, B’Rock en La Petite Bande.Beniamino heeft al van jongs af aan een passie voor oude muziek. Op 16-jarige leeftijd startte hij aan beide Koninklijke Conservatoria van Brussel, later aan de conservatoria van Leuven en Den Haag. Naast zijn hoofdinstrumenten, traverso en klavecimbel, treedt hij ook metorgel en blokfluit op. Hij behaalde meerdere eerste prijzen en ontving de ‘Sonderpreis der Jury’ op de Internationale Telemann Wedstrijd (2021). Beniamino is klavecimbelbegeleider aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, verder is hij als klavecimbelbegeleider en leraar klavecimbel, traverso, begeleidingspraktijk en groepsmusiceren verbonden aan de academies van Aalter, Gentbrugge en Overijse.

Nele Vertommen werd al als 5-jarige geboeid door oude muziek, bij het horen van de Mattheüs-Passie van Bach. Op haar14de begon ze met zelfstudie voor barokhobo, waarna ze zich op 15-jarige leeftijd studente kon noemen aan het Koninklijk conservatorium van Brussel, in de klas van Marcel Ponseele. Na een tussenjaar in Den Haag waarin ze zowel barokhobo als blokfluit studeerde, ontving ze daar haar bachelordiploma met grootste onderscheiding. Haar master be- haal de ze in Brussel eveneens met grote onderscheiding. Ze ontving datzelfde jaar een prijs  van de gerenommeerde stichting “Horlait-Dapsens”. Nele treedt regelmatig op met ensembles, waaronder Il Gardellino, A Nocte Temporis, Collegium Vocale Gent, Musica Gloria,La Chapelle Harmonique, Margaretha consort,Terra Nova Collective en La Petite Bande. In 2021 werd ze door Klara als een van de twintigers geselecteerd. Sinds enkele jaren werkt ze samen met Beniamino Paganini (haar vriend) sterk aan de uitbouw van het ensemble Musica Gloria. Dit ensemble speelt in seizoen 2021-2022 in concertzalen als BOZAR, 30CC, AMUZ, de abdijkerk van Bellingen en Concertgebouw Brugge. Recent startte Nele met het bespelen van dedulciaan en focust ze opnieuw meer op blokfluit, zodat ze ook 16de en 17de -eeuwse muziek kan toevoegen aan haar repertoire. De eerste keer dat ze een wedstrijd meedeed, in september 2021, won ze de eerste prijs. Dit op de internationale Telemann-wedstrijd in Magdeburg.

Elise-Dupont. Nadat zij de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk ontdekte, ging er een nieuwe wereld voor haar open. Zij studeerde barokviool en behaaldein 2015 haar bachelor diploma. Vanaf september 2019 studeerde ze aan de Royal Academy of Music in Londen. In september 2020 behaalde ze haar Master diploma. Elise heeft concerten gegeven met gerenommeerde ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging, Il Gardellino, Collegium Marianum (Tsjechië) en die Kölner Akademie (Duitsland). Elise is vast lid en medeoprichter van Le Concert d’Apollon, een orkest gericht op Franse barokmuziek. Daarnaast maakt zij deel uit van het Castello Consort, een ensemble dat zich specialiseert in 17de -eeuwse muziek. Sinds februari 2017 bespeelt Elise een bijzondere viool gebouwd in 1691door de Amsterdamse vioolbouwer Willem van der Sijde.

Lena Rademann begon haar muzikale opleiding aan het muziekgymnasium Belvedère in Weimar waar ze het hoofdvak viool met grootste onderscheiding afsloot. Zij vervolgde haar opleiding viool aan de Musikhochschule Lübeck. Hier maakte ze kennis met de barokviool.  Lena werd gefascineerd door de historische uitvoeringspraktijk en besloot haar studies verder te zetten met als hoofdvak barokviool. Hiervoor begon ze een opleiding aan de Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar. In 2016 vervolgde ze dan haar opleiding aan het koninklijk conservatorium van Den Haag. Lena is bij verschillende kamermuziekprojecten geëngageerd. Zij speelde met diverse ensembles o.m. op het MA Festival Brugge, Festival Oude Muziek Utrecht, Aledo Early Music Festival, als ook in het kader van de International Young Artist Presentation op het Festival Laus Polyphoniae Antwerpen.

Evan Buttar heeft al internationale faam opgebouwd als barokcellist en gambist. Hij is gepassioneerd door een breed repertoire dat gaat van de renaissance muziek tot muziek van vandaag. Hij speelt regelmatig bij diverse ensembles, orkesten, maar ook als solist. Hij is regelmatig te horen bij ensembles als: het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Luthers Bach Ensemble, Musica Gloria, het Orkest van de Achttiende Eeuw, e.a. Hij is medeoprichter van het Butter strijkkwartet dat gepassioneerd oude muziek brengt vanuit een hedendaagse verfrissende kijk. Evan begon op jonge leeftijd met het spelen van muziek in Vancouver, Canada en behaalde een bachelor moderne cello aan de Universiteit van Ottawa in 2014. Zijn fascinatie voor de historisch uitvoeringspraktijk bracht hem naar Nederland, waar hij momenteel verblijft. In 2016 behaalde hij een master barokcello aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en datzelfde jaar begon hij daar aan een tweede masteropleiding viola da gamba.