CONSORTO ETEREO

“Muziek voor Margaretha”

Chansons uit het chansonnier van Margaretha van Oostenrijk

Een innig, virtuoos programma met klassiekers en

vergeten parels uit de vroege 16de eeuw.

Jole De Baerdemaeker, sopraan – Johanna Lambrechts, blokfluit –
Liam Fennelly – viola da gamba – Adelheid Glatt – viola da gamba

Zaterdag 19 maart 2022 om 19u30

Abdijkerk van Bellingen

De toegang voor het concert bedraagt 18 € per persoon en is gratis voor -18-jarigen. Gemeentelijke Koepongs zijn welkom. Er is geen kassa meer aan de ingang van de abdijkerk. Reserveren is verplicht voor iedereen. Deelnemen kan door het bedrag over te schijven op rekening BE 28 9730 5432 8320 van Kunst in Pepingen met vermelding van de naam van het ensemble. Stuur ook een mail naar info@kunstinpepingen.be om uw betaling en deelname te bevestigen.

Het concert wordt ingeleid door Jole De Baerdemaeker, musicologe.

Na het concert bieden wij u een drankje aan in ’t Kelderke van kasteel-klooster Ter Loo, Kareelstraat 21 te 1674 Bellingen.

We houden ons strikt aan de coronaregelgeving. Bij verplichte annulering wordt u het concert terugbetaald. Meer informatie over de concerten ontvangt u via de nieuwsbrieven van Kunst in Pepingen en leest u op www.kunstinpepingen.be of 02 396 28 17 (Luk Wets)

lees meer over het ensemble consorto Etereo

Het oudemuziekensemble Consorto Etereo werd door Jole De Baerdemaeker, dorpsgenoot Adelheid Glatt, Johanna Lambrechts en Liam Fennelly opgericht. Hun passie voor de historische uitvoeringspraktijk, en het musicologisch onderzoek bracht hen samen. Dit resulteerde in een dynamisch ensemble dat, naargelang het repertoire, met wisselende bezettingen voor de dag komt. Ze onderscheiden zich door hun zeer atypische werkwijze en aanpak. Eerst en vooral staat de persoonlijke eigenheid centraal, waardoor iedere musicus als individu een even belangrijke plaats binnen het ensemble als de polyfone werken inneemt. Dit is belangrijk aangezien het lineaire karakter van de muziek hierdoor meer vanzelfsprekend wordt. De werken worden ingestudeerd volgens de authentieke methodes van de renaissance, waardoor een gedegen kennis van de notatie een vanzelfsprekendheid is.

Daarnaast gaan ze uit van een eigen klank die dit ensemble uniek maakt. Het etherische (etereo) geluid dat ze voortbrengen spreekt hier voor zich. Jarenlang gingen deze musici op zoek naar een gepersonaliseerde techniek, vaak gebaseerd op historische bronnen, maar vooral ook door op zoektocht te gaan naar zichzelf. Dit resulteerde in een eerlijk geluid dat een sterke persoonlijkheid laat uitbeelden.

De zangeres van het ensemble, Jole De Baerdemaeker, is ook musicologe en als onderzoekster verbonden aan het Mozarteum in Salzburg, de KU Leuven en Alamire Foundation. In het kader van het onderzoek dat ze voert naar de retoriek binnen de Franco-Vlaamse polyfone traditie fungeert dit ensemble als spreekbuis naar buitenwereld. Met de bedoeling om haar onderzoek niet enkel in de academische/professionele wereld te laten circuleren, maar om het ook toegankelijker voor het grotere publiek te maken, geeft ze regelmatig lezingen en masterclasses om haar passie voor ons mooie erfgoed zo goed mogelijk te verspreiden.