Cultuuruitstap naar Den Haag

Het vernieuwde Mauritshuis, de vaste collectie van het Gemeentemuseum, de grote Mark Rothko tentoonstelling…
Deze cultuuruitstap naar den Haag op zondag 9 november mocht niet in het aanbod van “Kunst in Pepingen” ontbreken!

Wat staat er op het programma?

Het vernieuwde Mauritshuis
Het Mauritshuis bezit een unieke karakteristiek: als geen ander museum in Nederland heeft het een collectie, die de artistieke tijdsgeest samenvat. Kijk maar naar het kopje “beroemdheden” (met daaronder “hoogtepunten”) op de website van het museum. Wie dat aanklikt ziet vijftien schilderijen o.a. een kleine Frans Hals, een Ambrosius Bosschaert de Oude, een Clara Peeters, een Adriaen Coorte, een Hendrick Avercamp en een Hans Holbein “Portret van “Robert Cheseman”, heel goed en bijzonder werk.

DenHaagJan-Steen---Soo-voer
Dan blijven er nog 7 over, maar wat een rij is dat? Neem allereerst Jan Steens, “Soo voer gesongen, soo na gepepen”, het huishouden van “Jan Steen” bij uitstek. Paulus Potters “Stier” en Carel Fabritius, “Puttertje”. Rembrandts “ Anatomische les van Dr. Nicolaas Tulp” en het geweldige “Zelfportret” uit 1669 – zijn stervensjaar.
 Johannes Vermeers “Gezicht op Delft” waaraan Proust in zijn “A la recherche du temps  perdu” nog de prachtige ode bracht: “ Le plus beau tableau du monde”.
 DenHaag1

En niet te vergeten Vermeers “Meisje met de parel” een van de meest geliefde schilderijen ter wereld, de “Mona Lisa” van de zeventiende eeuw.
 
Al deze doeken zouden ongetwijfeld op de ereplaatsen in de eregalerijen hebben gehan-
gen, hadden ze tot de collectie van het Prado, de Gemäldegalerie of het Rijksmuseum 
behoort. Nu moeten Amsterdamse suppoosten en medewerkers in het Rijksmuseum nog steeds elke dag aan de toeristen uitleggen dat het “Meisje met de parel” niet bij hen hangt maar in Den Haag.
 
Het Mauritshuis zegt u? Naar NCR-Handelsblad – Hans den Hartog Jager.
http://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/mauritshuis/hoogtepunten-mauritshuis/
 
Het Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum Den Haag is een schitterend Art Deco gebouw van de invloedrijke architect Hendrik Berlage. Het museum heeft een unieke collectie topstukken van de ico-
nen uit de 20ste eeuw, zoals Pablo Picasso, Wassily Kandinsky, Constant, Francis Bacon, Louise Bourgeois. Bovendien bezit het museum de grootste collectie werken van Piet Mondriaan ter wereld.
DenHaagMondriaan
 
Mark Rothko (1903—1970)
Licht vanuit de duisternis
Van het zoekende begin tot aan het dramatische einde: de Mark Rothko-tentoonstelling  in het Haags Gemeentemuseum biedt de toeschouwers een unieke kans om een groot
 
aantal van Rothko’s aangrijpende werken bij elkaar te zien.
 
Het is een schitterend slotakkoord van een tentoonstelling die toch al meerdere aangrij-
pende momenten herbergt. In de laatste zaal van de grote Mark Rothko-tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag, hangt Mondriaans Victory Boogie Woogie naast het allerlaatste doek dat Mark Rothko (1903-1970) ooit schilderde. De twee meesterwerken van de abstracte kunst vormen samen een opzienbarende, dubbele zwanenzang. Mon-
driaan overleed in 1944 aan een longontsteking voor hij zijn vrolijk dansende compositie kon voltooien. Rothko pleegde kort na het schilderen van het vuurrode Untitled (1970) zelfmoord.
 
Natuurlijk speelt die wetenschap mee wanneer je voor Rothko’s laatste werk staat. Zo  luchtig als de Boogie Woogie is, zo zwaar is Untitled. Het doek is geschilderd in een veel dieper rood dan het felle brandweerautorood dat Mondriaan gebruikte. Hoewel er net iets boven het midden een streepje licht door de acrylverf schijnt, doet het intense rood vooral denken aan bloed. Daarmee is het werk een voorbode van de gebeurtenissen op 25 februari 1970, toen Rothko in zijn atelier zijn polsen doorsneed.
 

Praktisch

Bijdrage: € 50,00 (bij min. 35 deelnemers) inbegrepen busreis en toegang tot het Mauritshuis (12,5 €), de vaste collectie van het Gemeentemuseum en de retrospectieve Mark Rolthko (11,5 €), de begeleide rondleiding op de Mark Rothko tentoonstelling.
 
Vertrek: 07.15 uur stipt Gemeenteplein Pepingen. 
 
Terug: rond 19.45 uur
 
Inschrijven is mogelijk tot ten laatste 20 oktober! 
 
Informatie en inschrijvingen: info@kunstinpepingen.be of tel: 02 396 28 17 (Luk Wets).
 
Mauritshuis Tour: u vindt er alle informatie over alle schilderijen in het museum. U kunt de Tour gratis downloaden:
U kunt voor € 3,50 een apparaat huren. We willen deze audio-guide voor u vooraf bestel-
len. U betaalt dan € 53,50per persoon. 
Betalingen: enkel uw betaling geldt als definitieve inschrijving: Rekening: “Kunst in Pe-
pingen”: BE 28 9730 5432 8320
 
Het zou fijn zijn, mocht u uw betaling per e-mail willen bevestigen. 
 
Vrije lunch: U kunt lunchen in het restaurant Gember op loopafstand van het Gemeen-
temuseum. Zie: www.restaurantgember.nl.
 
De rondleiding van de Mark Rothko-tentoonstelling in het Gemeentemuseum begint om  13.45 uur stipt!
 
Alles wat niet expliciet is vermeld, is niet in de prijs inbegrepen. 
 
Onder voorbehoud van wijzigingen buiten onze wil om.
 
Interessante sites:
 
  • www.mauritshuis.nl
  • www.gemeentemuseum.nl
Een weetje: 
De Rothko Chapel bevindt zich in Houston Texas. In 1964 werd Rothko door het echtpaar de Menil gevraagd om als kunstenaar een serie (een Suite) van veertien schilderijen te maken voor de door hen te bouwen kapel op de campus van de University of St.Thomas.
 
In 1969 werd besloten dat de kapel Oecumene van karakter diende te worden. De kapel  werd in 1971, na de dood van Rothko, als spiritueel centrum ingewijd.
 De Amerikaanse componist Morton Feldman componeerde Rothko Chapel voor koor, sopraan en orkest voor de meditatie ruimte van de kapel in 1971.
 
De muziek straalt rust en bezinning uit… zeker eens luisteren ter voorbereiding van de  cultuuruitstap.