Adventsconcert

“in zoete vreugde”

Hildebrandt Consort

een nieuwe weg in de wereld van de oude muziek

Sarah Van Mol – sopraan

Madoka Nakamaru – viool

Rebecca Lefèvre – viola da gamba

Wouter Dekoninck – orgel

Abdijkerk Bellingen

Zondag 27 november 2022 om 15u

Een intiem, hemels klinkend adventsconcert in het teken van de vreugdevolle verwachting van het kerstfeest en een hoopvol uitzien naar de komst van het nieuwe jaar.

Heinrich Schütz (1585-1672), Matthias Weckmann (1616-1674), Claudio Monteverdi (1567-1643), Dietrich Buxtehude (1637-1707), Johann Hermann Schein (1586 -1630), Wouter Dekoninck (1981), Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704), Franz Thunder (1614-1667) en Lorenzo Allegri (1567-1648)

Wouter Dekoninck en Hildebrandt Consort concerteren op de internationale podia en vertolken met hun programma’s en eigen transcripties, gestoeld op de muzikale taal en het vakmanschap van de oorspronkelijke componist, een hoogst persoonlijk verhaal, dat intussen werd bekroond met tal van lovende recensies in o.a. Klassiek Centraal.

Toegang: De toegang per concert bedraagt 18 € per persoon en is gratis voor -18-jarigen. Gemeentelijke Koepongs zijn welkom. Er is geen kassa meer aan de ingang van de abdijkerk. Reserveren is verplicht voor iedereen. Deelnemen kan door het bedrag over te schijven op rekening BE 28 9730 5432 8320 van Kunst in Pepingen met vermelding ADVENT. Stuur ook een mail naar info@kunstinpepingen.be om uw betaling en deelname te bevestigen.

Informatie: info@kunstinpepingen.be of  02 396 28 17 (Luk Wets)

foto 2 (5)

Wouter Dekoninck en Hildebrandt Consort concerteren op de internationale podia en vertolken met hun programma’s en eigen transcripties een hoogst persoonlijk verhaal gestoeld op de muzikale taal en het vakmanschap van de oorspronkelijke componist. Deze aanpak werd intussen bekroond met tal van lovende recensies in o.a. Klassiek Centraal. 

De 17e eeuw… de Gouden Eeuw? Na de Zwarte Dood van de Middeleeuwen, regeerde de pestepidemie opnieuw in de Nederlanden, met uitbraken in Amsterdam, Delft, Brussel en Antwerpen, maar ook in de rest van Europa. Wij leefden met het coronavirus. (daarom moesten we het adventsconcert van 5 december 2021 uitstellen) Zij leefden met de pest, lepra, de pokken … zonder enig vooruitzicht op een vaccin of een medicijn.

Schütz ontvluchtte de pest en de Dertigjarige Oorlog, verloor 2 kinderen en 2 echtgenotes. Schein verloor zijn vrouw en 7 kinderen. Weckmann componeerde een cantate ter nagedachtenis aan de vele collega’s die omkwamen tijdens een pestplaag in Hamburg. Kortom, mensen leefden met dedood in huis. Precies in die realiteit creëerden diezelfde grootmeesters een andere wereld. Geen droomwereld, maar een nieuwe werkelijkheid die (nog steeds) warmte, licht, harmonie, hoop, verlangen en verwondering uitdraagt.

Wouter Dekoninck bundelt hun noten van vuur in dé universele boodschap van licht, vrede en harmonie: het Kerstverhaal. Met wereldlijke dansen en ‘geistliche Konzerte’ bejubelt Hildebrandt Consort vanuit de meest verrassende plaatsen in de kerk de aankondiging, de geboorte van Christus en deze meer dan actuele boodschap! Nun singet … und seid froh!

www.hildebrandtconsort.org

Het Hildebrandt Consort is ambitieus en wil zich profileren als een van de betere ensembles van de toekomst voor het grote repertoire van, onder meer, Johann Sebastian Bach.