Kunst in het Dorp 2022 en het klassiek concert van Marie François

foto 2 (2)

44 Kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland

Martine Hennebel, Katleen Van Huffel, Ann Geirnaerdt, Johan Goossens, Stefanie Schaut, Michel Janssens, Fons van Loon, Christina Bellemans, Ilia Vromman, Kristin Van Nuffel, Bjorn Ghijssels Freas, Raymond Vanhaelen (Poe), Adelin Schets, Liliane Van der Elst, Anne Van der Mynsbrugge, Muriel Princen, Stien Mignauw, Antoon Torrekens, Rita Cornelis, Hélène De Ridder, Bart De Prest B.Jewel.Art, Tamara De Prest, De kruidenier des levens, Pierre Van den Bossche, Maité Wagemans, Patti Verhoeven, Jos Bolle, Bart Thomas, Kelly Durieu, Karine Lété, Anne De Ghelder, Saskia Weyts, Philippe Digneffe, Zjos Meyvis, Wilfried Verhaverbeke, Eline ’t Sant, Arno Amandt, Werner Van Lierde, Ine Lammers, Louis Marie Toussaint, Max Van Hemel, Georg Bernoff, Nancy Van Wichelen, Els Van Bosbeke


Wanneer

Zaterdag 10 september: 19u30 tot 22u00 nocturne met openingsreceptie 


Zondag 11 september: 14u00 tot 19u00 tentoonstelling met om 16u00 een literaire performance: ’t Land is ‘t land niet: Café The Bolero door Sofie Verraest in ’t kelderke.

Vrijdag 16 september: 18u00 tot 22u00 nocturne


Zaterdag 17 september: 18u00 tot 22u00 nocturne met om 19u30 een optreden van FTAKKE (pop-folk)

Zondag 18 september: 14u00 tot 19u00 tentoonstelling met om 15u00
het klassiek concert van Marie François in de abdijkerk van Bellingen


Waar

Tentoonstelling: kasteel-klooster Ter Loo, Kareelstraat 21, 1674 Bellingen

Concert: abdijkerk Bellingen, Cantempréstraat 1, 1674 Bellingen

Er wordt een brochure aangeboden en de toegang tot de tentoonstelling is gratis. Op de zondagen kunnen onze jongste bezoekers deelnemen aan een “kunstzoektocht”.

De toegang voor het concert bedraagt 18 € pp en is gratis voor -18 jaar. Gemeentelijke Koepongs zijn welkom. Het concert kan je bijwonen door het bedrag over te schrijven op rekening BE 28 9730 5432 8320 van Kunst in Pepingen met vermelding “Marie”. Stuur tevens een mail naar info@kunstinpepingen.be om je betaling en deelname te bevestigen. Reserveren is verplicht (er is geen kassa aan de ingang van de abdijkerk). Na het concert wordt u uitgenodigd voor een drankje in het kasteel-klooster Ter Loo en voor een bezoek aan de multidisciplinaire kunsttentoonstelling 2022.

Lees meer over Kunst in het Dorp

Lees meer over Marie François 

Ontwapenend, creatief en nauwgezet sleutelt pianiste Marie François aan haar jonge carrière. Ze heeft al twee cd’s op haar naam staan.  Ze hunkert naar zee en ze brengt graag mensen aan het lachen (De Twintigers Klara)

Marie François begint als vijfjarige piano te spelen en gaat in de leer bij Joop Celis aan het Conservatorium van Maastricht waar ze met ‘Summa Cum Laude’ haar bachelor-diploma behaalt. Nadien trekt ze naar Leuven en volgt les bij Alan Weiss. Haar postgraduaat behaalt ze in Antwerpen bij Polina Leschenko, voor wie ze een eindeloze bewondering heeft. Marie vervolmaakt zich in Italië bij niemand minder dan Eliso Virsaladze en bij Lilya Zilberstein. Ook bij concertpianist Sergio Tiempo is ze welkom.

Marie François heeft behoorlijk al wat concertervaring opgedaan, in heel Europa, zelfs tot in de Verenigde Staten.

In april 2019 verschijnt haar debuutalbum Eclectic/Being me (Challenge Records International). Al diezelfde maand haalt deze cd de top tien op Apple Music, als één van de beste klassieke muziek releases wereldwijd. Ze deelt haar plaats met artiesten zoals Renaud Capucon en Boris Giltburg. Recent is haar nieuwe EP Memories of Tomorrow verschenen, in samenwerking met Sabam for Culture.

Daarnaast schrijft Marie François geregeld opiniestukken in verschillende kranten, wordt ze gevraagd om commentaar te geven op televisie en heeft ze vier maanden haar eigen rubriek op Eclips TV gehad: Het Kwartiertje KlassiekOok maakt ze haar eigen podcast Musing with Marie, te beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Sound Cloud.

Sleutelwerken die Marie hebben gemaakt tot de pianiste die ze nu is:

Sleutelwerk 1

De elfde symfonie van Sjostakovitsj. Dit werk hoorde ze voor de eerste keer in het echt op een concert samen met haar grootouders. Door haar grootvader groeide in haar een enorme passie voor klassieke muziek. Nadat ze het laatste deel van deze symfonie tijdens het concert hoorde, voelde Marie zich overdonderd door het geluid en emotioneel door de muziek.

Sleutelwerk 2

Toen Marie François op zoek ging naar de sleutelwerken die haar heel haar leven zouden bijblijven, konden Polina Leschenko en Martha Argerich moeilijk ontbreken. Deze twee vrouwelijke toppianistes bewondert Marie François al een hele tijd. Het tweede sleutelwerk is het Capricio uit de partita nr 2 in c. BWV 826 van Johann Sebastian Bach gebracht door Martha Argerich.

Sleutelwerk 3

Haar twee eerste sleutelwerken waren klassiek, maar als derde sleutelwerk kiest Marie François voor een meer populair lied, ‘Don’t be that way’ van Ella Fitzgerald en Louis Armstrong, twee iconen in de Amerikaanse jazzgeschiedenis. Het is muziek die ze graag deelt met de luisteraars.

Sleutelwerk 4

Als laatste sleutelwerk , en voor de tweede keer kiest pianiste Marie François voor muziek van Bach. Marie studeerde aan de LUCA School of Arts (Lemmensinstituut). In haar laatste masterjaar werd door alle studenten de Mattheuspassie uitgevoerd. Initieel begon ze met wat tegenzin aan het project, want Marie wilde zich meer focussen op piano spelen. Maar uiteindelijk heeft ze in het koor ontzettend veel plezier beleefd. Iets wat Marie als pianiste enorm mist is, in grote groep samen musiceren. Telkens wanneer ze nu muziek hoort uit de Mattheuspassie, maakt haar dat ontzettend gelukkig.

Johann Sebastian Bach – Mattheuspassie, BWV 244: Wir setzen uns mit Tränen nieder o.l.v. Philippe Herreweghe

Naar Klara De Twintigers

kip2022_3