Madame de Pompadour in Beert

Muziek aan het hof van Lodewijk XV door het Ensemble Les Buffardins

Zaterdag 25 oktober, 20.00 uur
Sint-Augustinuskerk Beert (pepingen)
Toegang € 10,— (-15 jaar gratis)

MadameDePompadourFascinerende, elegante, sierlijke, verfijnde muziek.

De grote Franse barokcomponist Jean-Philippe Rameau overleed 250 jaar terug. Het ensemble “Les Buffardins” brengt naar aanleiding van deze herdenking het schitterende muzikale programma “ Rond Rameau”. Koninklijke muziek die vermoedelijk ook te horen was bij de frivole Madame de Pompadour in het theater van de ”Petits-Appartement” in Versaiiles.

Koning Lodewijk XV en hoogadelijke dames en heren waren er de toehoorders.

Madame de Pompadour, waarvan ons vooral de lichtzinnige vrolijke kantjes zijn bijgebleven als de “officiële minnares” van koning Lodewijk XV was ontegensprekelijk een zeer erudiete , gedreven esthete. Zij markeerde haar tijd door een eigen “Pompadourstijl” te creëren. Zij begunstigde als Koninklijke favoriete de architectuur, de beeldhouwkunst, de letteren, de schilderkunst en de muziek. Als u op 25 oktober de prachtige, tijdloze muziek van Rameau en tijdsgenoten hoort dan is dat o.m. te danken aan de geraffineerde kunstzinnige smaak van Madame de Pompadour, die de grote muzikale talenten van haar tijd  aanmoedigde en steunde.

Jean-Philippe Rameau (Dijon, 25 september 1683 – Parijs, 12 september 1764)

Was een van de belangrijkste barokcomponisten in het algemeen en van de Franse componisten in het bijzonder. Hij was niet alleen organist, klavecinist en muziekpedagoog maar geldt als een zeer belangrijke muziektheoreticus van wie de invloed tot op de huidige dag doorwerkt. Zijn omvangrijk muziektheoretisch oeuvre is de basis voor de functionele harmonieleer, die vandaag nog in onze muziekscholen en conservatoria onderwezen wordt. Zijn credo was: “de echte muziek is de taal die het hart spreekt”

Naast Jean-Philippe Rameau hoort u  werk van tijdgenoten:  Pierre-Gabriel Buffardin (c. 1690—1768), Antoine Forqueray (1670-1745), Michelle Corette (1709-1768), Jean-Marie Leclair (1697-1764).

Les Buffardins.

Het ensemble ‘les Buffardins’, opgericht door Frank Theuns, is genoemd naar de beroemde Franse fluitvirtuoos Pierre Gabriel Buffardin, die als leermeester van Johann Jacob Bach en Johann Joachim Quantz actief was in Dresden. Het ensemble legt zich toe op het Franse, Duitse en Engelse barokrepertoire met traverso.
‘Les Buffardins’ gaf talloze concerten en nam al 9 cd’s op bij het label Accent : (Blavet, Montéclair, Boismortier), Haendel, Quantz, …). Deze cd’s werden enthousiast onthaald door pers en publiek en werden regelmatig bekroond met internationale prijzen (Diapason d’or,10 de Répertoire, Classica….).
Frank Theuns omringt zich steeds met de beste musici. Voor het concert in Beert zijn dat: François Fernandez, viool; Maia Silberstein, viool; Barbara Konrad, altviool; Rainer Zipperling, cello, gamba; Frank Coppieters, violone;      Siebe Henstra, clavecimbel; Frank Theuns, dwarsfluit.

Gepassioneerd door originele instrumenten, laat Frank Theuns zich verleiden en inspireren door de buitengewone timbres van de historische fluiten ; hij gebruikt steeds de geëigende techniek om deze instrumenten te bespelen.

Andreas Glatt.

Wijlen onze dorpsgenoot richtte samen met zijn echtgenote Adelheid het label Accent op.

Accent is een van de oudste onafhankelijke labels van de oude en barokmuziek maar ook één van de meest prestigieuze. Andreas Glatt, zijn eerste beroep was fluitbouwer. Hij was hiervoor wereldvermaard. Accent begeleidde heel veel muzikaal talent o.m. de gebroeders Kuijken, René Jacobs, Konrad Junghänel, Frank Theuns  en heel veel ander muzikaal toptalent. Dit concert wil een “Danke schön” zijn aan Andreas namens Klassieke Concerten Pepingen voor zijn inzet om jaarlijks voor onze dorpsgenoten en omstreken een klassiek concert van topniveau met topmuzikanten mogelijk te hebben gemaakt.

Onze erkentelijke dank aan “Les Buffardins” om deze passende dankbetuiging voor Andreas Glatt mogelijk te maken.

De Sint-Augustinuskerk Beert.

De intieme St-Augustinuskerk van Beert is een gedroomde locatie voor het organiseren van een klassiek concert. De Lodewijk de XVI- lambriseringen en de bijna volmaakte architecturale verhoudingen, maken dat de akoestiek van een uitzonderlijk gehalte is.

Een ander sterk moment!

Napraten bij een hapje en een drankje aangeboden in oude smidse van Beert, ten huize van Johan en Rita De Kegel.

Bijdrage: € 10,— (-15 jaar gratis—Koepongs geldig)

De toegangskaarten zijn te bekomen of te reserveren bij:

Jan Keijzer—GSM 00 32 494 718 379—tel: 02.396.28.55 of  janvanheikruis@skynet.be

Geen genummerde plaatsen. De kerk is open vanaf 19.15u

Betaling op rekening BE32 3101 2352 1102 van Klassieke Concerten Pepingen.

Onze partners in cultuur

Pajottenlander is gespecialiseerd in biologische fruitteelt, verwerking en handel. De hoofdzetel is nog steeds het statige herenhuis en omliggende hoogstamboomgaard midden in de dorpskern van Pepingen.

www.pajottenlander.be

Bioagrico is sinds 1996 actief bij het snoeien van taxushagen en dit voor de aanmaak van medicijnen tegen borstkanker en baarmoederkanker. Sinds 1996 onafgebroken sponsors van K.C P.

ww.bioagrico.be

Notaris William Vereeken steunt sinds vele jaren de concerten van Klassieke concerten Pepingen.

www.vereeken.be

Het architectenbureau Johan Dekegel is een jarenlange sponsor. In de geschiedenis van Klassieke Concerten Pepingen zijn de napraatmomenten in de oude Beertse smidse onvergetelijke hoogtepunten.  architectdekegel@telenet.be

Klassieke concerten pepingen wordt gesteund door:

  • De provincie Vlaams-Brabant
  • Het Gemeenschapscentrum van Pepingen
  • De gemeentelijke adviesraad voor cultuurbeleid