Cultuuruitstap Insel Hombroich

Holzheim bij Neuss (D)

Zondag 19 mei 2019

foto 3_4

Het Museum Insel Hombroich, nabij Düsseldorf is een bijzondere plek, ver weg van het hectische alledaagse leven.

Het nodigt uit tot verpozen en een zinnelijke ervaring in de omgang met kunst en natuur te beleven.


Het is een museum in de open lucht met als motto „kunst en architectuur parallel aan de natuur”.

► Even meekijken: INSELHOMBROICH

Dagprogramma:

07.00u Afspraak gemeentehuis Pepingen. (regenweer = regenkledij)
07.05u Vertrek naar Insel Hombroich
07.10u U hoort de praktische afspraken van de cultuuruitstap door reisleider Luk Wets. Bart en Luk nodigden deze keer als “special guest”  Wolfgang Amadeus Mozart uit.  Hij doet ons zijn levensverhaal en laat ons genieten van zijn weergaloze muziek.
08.30u We stoppen even onderweg
10.30u Begeleid bezoek aan Insel Hombroich met Nederlandstalige of Franstalige gids. Maximum 25 deelnemers per gids.
12.00u We zijn te gast in het originele, eenvoudige eethuis van het museum waar we genieten van een waaier van bio-delicatessen.
14.00u Begeleid bezoek aan het “Raketenstation” met Nederlandstalige of Engelstalige gids. Maximum 25 deelnemers per gids.
15.30u Vrije tijd om op eigen houtje verder te genieten van de harmonie tussen architectuur, kunst en natuur.
17.00u Terugreis naar Pepingen.  Denk aan een hapje voor de terugreis. Tijdens deze terugreis vertelt Ludwig van Beethoven speciaal voor de cultuurreizigers van “Kunst in Pepingen” het verhaal van zijn “onsterfelijke liefde”.
18.45u We stoppen even onderweg
20.00u Vermoedelijke aankomst in Pepingen.

Bijdrage: 65 €  bij minimaal 34 deelnemers. Uiterste datum inschrijving 19 april 2019

Inbegrepen: busreis, inkom, lokale gidsen en lunch

Gidsen:

  • In de voormiddag Nederlands of Frans
  • In namiddag Nederlands of Engels).   
  • Kies uw gidsen:  TAALKEUZE

U kunt de bijdrage overschrijven op rekening BE 28 9730 5432 8320 met vermelding: Insel Hombroich

Informatie:
@: info@kunstinpepingen.be
tel: 02 396 28 17  Luk Wets.

https://www.inselhombroich.de/de/museum

https://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_Insel_Hombroich

Het museum werd opgericht door kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller uit Düsseldorf. Hij richtte, een stichting op met de naam Stiftung Insel Hombroich, met als doel zijn kunstverzameling in verschillende paviljoens in dialoog met de omliggende natuur te presenteren. Het motto voor zijn stichting had Müller ontleend aan een tekst van Paul Cézanne, die ook zijn kunst in relatie tot de natuur wilde zetten.

In samenwerking met verschillende kunstenaars werd begonnen met de realisatie van het project. De beeldhouwer Erwin Heerich uit Düsseldorf ontwierp een aantal van de toekomstige tentoonstellingspaviljoens. In de eerste periode ontstonden de Orangerie, het Graubner-paviljoen en de Hohe Galerie.

In 1984 kocht Müller er een groter stuk grond bij. De landschapsarchitect Bernhard Korte richtte het areaal in met verschillende landschapstypes, zoals Engelse tuinen, natte biotopen en terrassen. In deze omgeving werden nog enkele tentoonstellingsgebouwen geplaatst die werden bedacht door Heerich. Er werden de volgende gebouwen gerealiseerd: een labyrint, een koffiehuis, het Tadeusz-Paviljoen, de Slak (Duits: die Schnecke), het twaalfkamergebouw en de kassiersloge.

Zo ontstonden de gebouwen waar Müller zijn verzameling kon onderbrengen. De kunstwerken, die hij verzameld had, waren bijvoorbeeld van Arp, Calder, Cézanne, Chillida, Corinth, Fautrier, Klein, Matisse, Picabia, Rembrandt, Schwitters, en ook beelden van de Khmer en antieke kunst uit China. De Düsseldorfse kunstschilder Gotthard Graubner adviseerde Müller niet alleen bij de opbouw van zijn collectie maar ontwikkelde ook een bijzonder tentoonstellingsconcept. In tegenstelling tot wat elders gebruikelijk is worden werken uit verschillende stijlperiodes en culturen zonder verdere uitleg met elkaar geconfronteerd. Zo kan de bezoeker op intuïtieve manier de kunst op zich in laten werken, zonder alsmaar afgeleid te worden door kunstenaarsnamen, titels en jaartallen.

De Langen Foundation

In het begin van de jaren 90 waren er op een nabijgelegen NAVO-raketbasis nog kruisraketten gestationeerd. In 1994 kocht Müller het terrein aan en liet de bestaande gebouwen verbouwen tot ruimtes voor kunst en cultuur. De ontwerpen voor de toekomstige gebouwen en beelden werden in 1996 op de zesde biënnale voor architectuur in Venetië aan het publiek voorgesteld.

Sedert september 2004 kan men op het terrein een speciaal door de Japanse architect Tadao Ando voor de Langen Foundation ontworpen tentoonstellingsgebouw bezoeken. Dit gebouw bevat de collectie van het echtpaar Viktor en Marianne Langen, die bestaat uit traditionele Japanse tekenkunst en moderne schilderkunst. De spoordijk van het vroegere militaire complex loopt in een bocht door de tuin van dit museum.

Lunchpakket en drank moeten we niet meebrengen. Wij zijn voor de lunch de gasten van Insel Hombroich.